Bakgrunn for tallene

Med nettsiden En bedre barnehage ønsker PBL å rette søkelyset på kvaliteten i norske barnehager – og å gjøre viktige opplysninger om kommunenes prioriteringer tilgjengelig for alle som er interesserte i barnehager.

Dataene på denne nettsiden viser at forutsetningen for å tilby trygge barnehager med høy kvalitet varierer svært mye fra kommune til kommune.

Bemanning og pedagogtetthet

• Vi har nye tall for bemanning og pedagandel fra BASIL.
  • Det er alle ordinære kommunale barnehager i kommunen som er med i grunnlaget for beregningen.
  • Bemanning er definert som antall barn per årsverk i kommunale barnehager.
  • Kun bemanningen i avdelingen er inkludert. Det vil si at pedagoger ,barnehagelærere,barne og ungdomsarbeidere og assistenter er inkludert, mens daglig leder/styrer holdes utenfor.
  • Små barn (0-2 år) telles som to, mens store barn (3-6) telles som én.
  • Pedagogandelenangir den prosentvise andelen av basisårsverkene i barnehagene som er pedagoger
  • Basisårsverkene omfatter årsverk daglig leder/styrer, pedagogisk leder/barnehagelærer, barne og ungdomsarbeider og assistenter.
  • På En bedre barnehage rangeres hver kommune på en fempunkts stjerneskala, på bakgrunn av bemanningen i den aktuelle kommunen.

Tilskudd

• Tilskuddssatsene på En bedre barnehage er satser per heltidsplass per år, og det er tilskudd per heltidsplass små barn (0-2 år).
  • Det beregnes egne satser for store barn (3-6 år). Disse er ikke oppgitt på En bedre barnehage.
  • Småbarnssatsene er om lag dobbelt så høye som satsene for store barn, hvilket er ment å reflektere at små barn krever bedre bemanning enn store barn.
  • Satsene per heltidsplass er beregnet på grunnlag av kostnadene til drift av kommunale barnehager i den aktuelle kommunen.
  • Det er de kommunale barnehagene som er grunnlaget for finansiering av private barnehager.
  • Dette er satser som kommunene selv har rapportert, enten direkte til PBL eller via private barnehager i kommunen.
  • Satsene for tilskudd er satser for 2017.
  • PBL har publisert alle tilskuddssatsene vi har tilgang til, fra om lag 227 av de 270 kommunene med private barnehager i 2017 (15.12.2016).